Tagasi
Eesti noorim peakokk kaasas oma ettevõttesse Michelini tärniga pärjatud tippkoka

Eesti noorim peakokk kaasas oma ettevõttesse Michelini tärniga pärjatud tippkoka

15.05.2020

Jürgen Lip, kes on tuntud kui Eesti ajaloo noorim peakokk, lõi aasta tagasi ettevõtte Maitsvad Maitsed, kuhu kaasas ka Michelini tärniga pärjatud soomlasest koka Jouni Toivaneni.

19- aastaselt Till ja Kummel restorani peakokaks saanud Jürgen Lip on viimased kaheksa aastat töötanud erinevates Eesti restoranides peakokana – kohvik Mahedik ja Cafe Lyon, on vaid paar näidet restoranidest, kus ta on toimetanud.

„Mäletan, et kui mulle esimest korda peakoka-ametit pakuti, siis ma ei olnud nõus seda vastu võtma. Arvasin, et olen liiga noor ja mul pole piisavalt kogemusi. Kui aga olin natuke järele mõelnud, siis otsustasin, et peaksin siiski proovima. Nägin, et mul pole tegelikult midagi kaotada – kui saan hakkama, siis on kõik väga hästi ja kui ei saa, siis ei saa. Olen sarnase suhtumisega olnud ka oma teistes karjääriotsustes,“ meenutas Lip.

Tuli päevapealt palgatöölt ära

Eelmisel aastal tundis ta, et tahaks teha midagi muud. Aga teha seda nii, et oma tugevust – peakokaametit – ei peaks jätma. Nii sündiski idee luua ettevõte Maitsvad Maitsed, mis pakub restoranidele ja kohvikutele konsultatsiooni ja aitab toitlustusettevõtteid käivitada.

„Aitame restoranidel ja kohvikutel leida edufaktorit. Käivitame uusi söögikohti ja aitame ka juba olemasolevatel paremini oma tööd ja kulusid planeerida – uuendame menüüd ja kontseptsiooni ning koolitame meeskondasid. Meie ülesanne on leida viis, kuidas restoran saaks olla kasumlikum ja edukam,“ avaldas Lip, kelle ettevõte pakub teenust ka erakliendile, tuues tipptasemel restorani kasvõi inimese juurde koju.

Oma firmat luues, tuli Lip päevapealt palgatöölt ära. Enne otsuse tegemist, tutvustas ta ideed ka teistele valdkonna ekspertidele ja oma tuttavatele, kes olid nõus, et turul on sellisele ettevõttele nõudlust. Pärast analüüsi ja äriplaani, oli Lip veendunud, et tahab selle ideega edasi minna.  „Pärast otsuse tegemist ei olnudki rohkem aega uurimiseks või mõtlemiseks, tuli kohe tegutsema hakata. Miski minu sees ütles, et see idee peab töötama,“ meenutas Lip, kes pärast äriplaani tegemist tegi oma ettevõttele pangakonto.

Kuna ta oli erakliendina olnud aastaid Swedbankis, siis valis ta ka oma ettevõtte partneriks sama panga. Paljuski aitas otsust langetada ka see, et Swedbankis on äriklientidele palju erinevaid pakkumisi ja ettevõttele konto avamine internetipangas käib väga lihtsalt.

Lipi jaoks oli kõige parem uudis see, et tänu Swedbanki pakkumisele sai ta kuueks kuuks tasuta kodulehe ja e-posti majutuse veebimajutus.ee platvormil.  „Kuna alustava ettevõtjana on väga palju kulusid, siis tuleb leida viise, kuidas neid vähendada. Pakkumine aitas  mul säästa nii aega kui ka raha. Boonuseks see, et tegemist on terviklahendusega,“ nentis Lip, kes kaheksa esimese tegutsemiskuuga on oma ettevõtte sootuks uuele tasemele viinud.

Maailmaklassi teenus

Hiljuti liitus tema ettevõttega soomlane Jouni Toivanen, kes on töötanud Michelini tärnidega restoranides nii Helsingis kui ka Barcelonas. „Tänu temale ei paku Maitsvad Maitsed enam lihtsalt tippklassi teenust, vaid saame rääkida maailmaklassist. Seega need, kes endiselt kardavad ettevõtlusega alustada, siis karta pole midagi. Kui tahad midagi enamat saavutada kui lihtsalt 9st 17ni palgatööl käia, siis tasub igal juhul proovida!“ julgustas Lip lõpetuseks.

Vaata lisaks: